Pari kuukautta sitten kerroin otsikolla Kuubalainen serenadi, miten saarivaltion elintarvikepulan aikana lihavuus puolittui ja monet sairaudet vähenivät.
Kuuban terveysbuumi jäi lyhytaikaiseksi. Poikkeustilan päätyttyä palattiin normaaliin aikaan. ”Normaali” tarkoitti maailman muiden maiden tapaan paljon kaloreita. Pian Kuuban lihavuusluvut ylittivät aikaisemmat ennätykset, ja sairaudet palasivat entistä runsaampina.
Ylimääräisten kaloreiden vähentämiseen ei tarvita ryydyttäviä pula-aikoja. Kuluneen vuosikymmenen aikana monet valtiot ovat heränneet laeilla ja säädöksillä suojelemaan kansalaisiaan epäterveelliseltä ruualta. Aika kaukana ollaan Suomesta, sillä eniten tapahtuu latinalaisessa Amerikassa. Siellä tiennäyttäjiä ovat olleet Meksiko ja etenkin Chile.
Chileläiseen serenadiin kannattaa tutustua.
Chilen STOP-merkit
Chilessä lasten lihavuusluvut ovat maailman korkeimpia. Se on saanut päättäjät toimimaan.
Maassa ryhdyttiin jo lähes kymmenen vuotta sitten suunnittelemaan ruokien epäterveellisyydestä kertovia pakkausmerkintöjä.
Tärkeä ratkaisu oli, että pakkauksen merkintä on varoitus, joka on tehokkaampi kuin esimerkiksi liikennevaloilla ilmaistu terveellisyys (1). Vuoden 2012 aikana etsittiin testiryhmillä tehokkainta varoitusmerkkiä (2). Kokeiltiin useita vaihtoehtoja, mm. suorakaiteen muotoisia ja poliisin pysäytysmerkistä tuttua kämmentä. Kaikkia punavalkoisina ja mustavalkoisina.
Testien perusteella tehokkain oli liikenteen STOP-merkin muotoinen mustavalkoinen merkki. Sen valikoituminen parhaaksi ei ole kovin yllättävää. Tuttu merkki pysäyttää autot liikenteessä. STOP! epäterveellinen ruoka. Mustavalkoinen merkki erottuu parhaiten värikkäissä pakkauksissa.
Chilessä haitallisuus määritellään neljällä ruokien ominaisuudella: paljon energiaa, sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa (5). Raja-arvoja alennettiin asteittain vuosina 2016 – 2019. Lopulliset rajat ovat taulukossa.
Energiaa | Sokeria | Suolaa | Kovaa rasvaa | |
Kiinteät ruuat | 275 kcal | 10 g | 400 mg | 4 g |
Nesteet | 70 kcal | 5 g | 100 mg | 3 g |
Varoitus pitää olla pakkauksessa, jos elintarvikkeen kohdalla raja-arvot ylittyvät. Jokaiselle kategorialle on oma merkkinsä, pahimmillaan pakkauksessa voi olla neljä varoitusta.
Uudistuksessa pyrittiin siihen, että jokainen todella saa tiedon ostamansa tuotteen epäterveellisyydestä. Siksi varoituksen pitää olla riittävän iso ja sijaita pakkauksen etuosassa (front-of-package).
Pakkauksen koko vaikuttaa varoitusmerkin suuruuteen. Kuljeskelin supermarketissa ja mielessäni sijoittelin Alto en caloriás varoitusmerkkejä hyllyjen pakkauksiin.
Tyynyn kokoisissa perunalastupakkauksissa ja isoissa muropakkauksissa käytettäisiin suurinta varoitusmerkin kokoa 3,5 x 3,5 cm. Pääosa karkkipusseista ja keksipakkauksista 3 x 3 cm. 200 g suklaalevy 2,5 x 2,5 cm. Suklaapatukka 1,5 x 1,5 cm.
Virvoitusjuomissa yleinen energiatiheys on noin 45 kcal 100 grammassa, joka ei aiheuta kalorivaroitusta. Sen sijaan Paljon sokeria laukeaa, sillä juomissa merkin rajana on 5 g sokeria sadassa grammassa.
Suomalaista ravintotietoa
Suomalaisten ruokapakkausten takapuolella ravintotiedot ovat tavallisesti 2 mm korkuisin kirjaimin. Painon kannalta tärkein tieto energiatiheys ilmoitetaan esim. muropakkauksessa seuraavasti: 100 grammaa kohden Energia / Energi 1850 kJ / 440 kcal.
En tiedä moniko suomalainen etsii ravintotietoja pakkauksen takapuolella. Ja jos etsii, moniko niiden perusteella ymmärtää, mitä annetut luvut tuotteessa merkitsevät kaloreiden saannin kannalta.
Isommissa pakkauksissa ravintotiedot ovat melko hyvin luettavissa, mutta ei pienissä. Ostin R-kioskin tarjouksesta suklaapatukoita, kahdella eurolla kaksi patukkaa, joiden koko on 15 cm x 3 cm.
Pakkauksen kääntöpuolella löytyi 5 x 1,5 cm alue, jossa annetaan ravintotiedot seitsemällä kielellä. Yhdeksän riviä 1 mm kirjaimilla, joita kioskin valaistuksessa en nähnyt lukea. Kirkkaan lampun alla totesin tuotteen energiatiheyden olevan 550 kcal / 100 g. Olin ostanut kahdella eurolla kaloreita 400 kcal:n edestä.
Jos meillä olisivat käytössä Chilen varoitusmerkinnät, suklaapatukka näyttäisi tältä:
Varoitusmerkkejä ei voi olla näkemättä, vaikka patukassa on pienin Chilessä käytetty koko 1,5 x 1,5 cm.
Chile suojelee lapsia epäterveelliseltä ruualta
Varoitusmerkit auttavat ihmisiä parempiin valintoihin, mutta sen lisäksi ne ovat näppärä keino luokitella elintarvikkeet epäterveellisiin ja terveellisiin. Chilessä varoitusmerkkejä käytettiin perusteena, kun rajoitetiin haitallisten ruokien ja juomien myyntiä ja markkinointia lapsille.
Chilessä on kielletty lastentarhoissa ja kouluissa myymästä, tarjoamasta ja mainostamasta tuotteita, joissa on varoitusmerkki. Niitä ei saa myöskään mainostaa lapsille suunnatuissa radio -ja TV-ohjelmissa, elokuvissa eikä internetissä. Merkittyjen ruokien yhteydessä on kielletty jakamasta lapsille leluja (3).
Chileläisiä äitejä on haastateltu pakkausvaroitusten voimaantulon jälkeen (4). He ymmärsivät, että uuden sääntelyn tarkoitus on taistella lasten lihavuutta ja sen aiheuttamia sairauksia vastaan. Monet kertoivat, miten ”silmät aukenivat”, kun he tajusivat tuttujen elintarvikkeiden epäterveellisyyden. Chilessä opetetaan pakkausmerkintöjä kouluissa, jotka äitien mukaan ovat olleet tärkeitä muutoksen käynnistäjiä. Pienet koululaiset kertovat äideille, ettei enää saisi ostaa merkittyjä ruokia ja juomia.
Unkarilainen rapsodia
Tämän kirjoituksen tarkoitus on esitellä epäterveellisen ruuan varoitusmerkkejä. On kuitenkin syytä lyhyesti mainita muitakin tehokkaita keinoja vähentää lihottavien ruokien houkutuksia. Paras esimerkki löytyy Euroopasta.
Vuonna 2011 Unkarissa otettiin käyttöön epäterveellisiin elintarvikkeisiin kohdistuvat verot.
Vuosien mittaan niitä on jouduttu muokkaamaan teollisuuden kanteluiden ja EU:n komission kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Tällä hetkellä veroa kannetaan muun muassa sokerilla makeutetuista virvoitusjuomista, energiajuomista, makeisista, suklaata ja hilloista sekä joistakin runsassuolaisista tuotteista
Tehtyjen selvitysten (5) mukaan verotettavien tuotteiden hinnat nousivat 29 %, ja niiden kulutus vastaavasti väheni 27%. Teollisuus on kehittänyt korvaavia, vähäsokerisempia tuotteita, joihin kulutus osin siirtynyt.
Vuosien mittaan kuluttajien tietoisuus terveellisestä ruokavaliosta on kasvanut, ja monien kohdalla se on pysyvästi muuttanut ostostottumuksia.
Lopuksi
Chilen varoitusmerkeissä on jotain sympaattista. Ihmisille yksinkertaisesti annetaan terveyteen liittyvää tietoa sellaisessa muodossa, jonka jokainen ymmärtää. Päätösvalta säilyy kaupan asiakkaalla. Hän voi vapaasti päättää, ostaako merkityn tuotteen vai jättääkö hyllyyn.
Yhteiskunnat eri puolilla maailmaa ovat heränneet suojelemaan kansalaisiaan kaloreilta. Sokeripitoisia juomia verotetaan jo 42 maassa ja kuudessa USA:n kaupungissa (2). Unkarin lisäksi Meksikossa on voimassa haittavero energiatiheille (yli 275 kcal/100g) ruuille (6). Äskettäin julkaistun artikkelin mukaan pakkausten varoitusmerkkejä käytetään Perussa, Uruguayssa ja Israelissa ja suunnitellaan Brasiliassa, Kanadassa ja Intiassa (7).
Minusta on aivan ihmeellistä, että edellä mainittujen maiden joukossa on useita latinalaisen Amerikan valtioita. Ne eivät täältä Euroopasta katsoen todellakaan ole tunnettuja toimivasta demokratiasta ja vakaista valtiollisista oloista. Siitä huolimatta ne ovat pystyneet tekemään toimivia ratkaisuja, jotka suojelevat kansalaisia epäterveelliseltä ruualta
Yhtä kummallista on ollut havaita, ettei Pohjoismaiden ylistetty demokratia ole saanut mitään vastaavaa aikaan. Päinvastoin. Muutama vuosi sitten Suomessa voimakkaan lobbauksen jälkeen peruttiin pitkään voimassa ollut makeisvero (8). Samoihin aikoihin maahamme puuhattiin sokeriveroa, mutta se torpattiin valtiovarainvaliokunnassa (9).
Maassamme normaalipainoiset ovat vähemmistönä ja joukossamme on 200 000 ylipainoista lasta. Meidän on vihdoin herättävä torjumaan ylipainoa ja antaa suomalaisille mahdollisuus terveempään elämään.
Serenadien ja rapsodian joukossa sitä voisi kutsua vaikka finlandialaiseksi sävelrunoksi. Siinä olkoon laaja sävelskaala, parhaat palat Chilestä ja Unkarista sekä sopivasti omaa suomalaista.
Käytettyjä lähteitä
- Khandpur N, de Morais Sato P, Amaral Mais L ym. Are front -of-package warning labels more effective at communicating nutrition information than traffic-light labels? A randomixed controlled experiment in a Brazilian sample. Nutrients 2018;10:688.
- Reyes M, Garmendia ML, Olivares S ym. Development of Chilean front-of-package food warning label. BMC Public Health 2019;19:906.
- Corvalan C, Reyes M, Garmendia ML, Uauy R. Structural responses to the obesity and non-communucable diseases epidemic: update on the Chilean law of food labelling and advertising. Obesity Rev 2019;0:367-74.
- Correa T, Fierro C, Reyes M ym. Responses to chilean law of food labeling and advertising: exploring knowledge, perceptions and behaviors of mothers of young children. Int J Behav Nutr Physical Activity 2019;16:21
- Public health product tax in Hungary: An example of succesful intersectorial action using a fiscal tool to promote healthier food choices and raise revenues for public health. WHO.
- Maurico H-F, Batis C, Rivera JA ym. Reduction in purchases of energy-dense nutrient-poor foods in Mexico associated with the intruduction of a tax in 2014. Prev Med 2019;jan:16-22.
- Smith Taillie L, Reyes M, Colchero MA ym. An evaluatiion of Chile’s law of food labelling and advertising on sugar-sweetened bevereages purchases from 2015 to 2017: A before-and-after study. PLOS Medicine 2020, february 11.
- Puska P. Sokeriveron kiemurat ja lobbaus. Kirjassa Lobbaus, valta ja terveysala – eurooppalainen näkemys. Lääkärin sosiaalinen vastuu ja Transparency International 2017. Internetissä.
- Sokerivero, Valtiovarainvaliokunnnan mietintö 2016 HE 137/2016 vp: Netissä
Onkohan Chilen mallista tehty jo tutkimuksia siitä, millainen vaikutus varoitusmerkeillä on ollut? Ilmeisesti ovat kuitenkin olleet käytössä vasta muutaman vuoden?
Tänä vuonna ilmestyi tutkimus, jossa oli selvitetty muutoksia virvoitusjuomien käytössä vuosien 2015-17 välillä. High sugar beverages väheni 23,7 % ja not high beverages lisääntyi 4,8 %. Tutkimusjulkaisu löytyy netistä (Smith Taillie L, Reyes M, Colchero MA ym. An evaluatiion of Chile’s law of food labelling and advertising on sugar-sweetened bevereages purchases from 2015 to 2017: A before-and-after study. PLOS Medicine 2020, february 11.)
Muiden elintarvikkeiden kulutusmuutoksista en ole vielä nähnyt tutkimuksia julkaistun.
Tämä olisi mielestäni, oikein hyvä tapa yrittää vähentää suomessa ylipainoa. Täytyisi kuitenkin myös olla tarkkana, koska esimerkiksi pähkinät saisivat myös korkean kaloripitoisuutensa takia stop merkin, mutta ovat terveellistä kalori runsasta ruokaa. Mitäköhän vaatisi, että tällaista edes harkittaisiin.
Hyvä huomio! Unohdin kirjoituksessa mainita, että varoitusmerkit kohdistuivat ruokiin, joihin teollisen prosessin aikana oli lisätty haitallisia ainesosia. Niinpä esim. pähkinäpussit ovat Chilessä ilman varoituksia, eikä niitä ole myöskään öljypulloissa tms.
Tämähän ilmeisesti siirtäisi vastuun käytöstä kokonaan kuluttajille, joten luulisi varoitusmerkkien olevan teollisuuden ja kaupankin etu. Itse asiassa tuntuu oudolta jos kukaan ei vielä ole yrittänyt haastaa teollisuutta tai kauppaa oikeuteen sairastuttuaan tietämättään epäterveellisen ruuan seurauksena. Myös poliitikot pesisivät kätensä kun valinnanvapauden nimissä siirtäisivät näin vastuun kuluttajille.