Painonhallinta – ongelmallisia sanoja

Edellisessä artikkelissani kirjoitin sanoihin ylipaino ja lihavuus liittyvistä sekaannuksista. Tässä jutussa pohdin muita pulmallisia painonhallinnan sanoja, joita ihmiset tuon tuostakin kohtaavat.

Auttavatko tietyt painonhallinnan sanat ylipainoista tekemään järkeviä muutoksia ruokailutottumuksissaan? Vai nouseeko hänen mieleensä kuva tahdonvoimalla ja itsekurilla toteutettavasta kärsimysten tiestä?  Ja kuinka selkeänä hän ylipäätään ymmärtää ne asiat, joita pitäisi tehdä?

Ruokaremontti

Google-haku antaa sanalle ruokaremontti 14 500 osumaa.

Hyvät kielikuvat elävöittävät kieltä ja auttavat ymmärtämään paremmin, mutta ruokaremontti ei kuulu tähän ryhmään. Luulen, että se lamaannuttaa monia ylipainoisia jo alkumetreillä.

Millaisia mielikuvia nousee ylipainoisen ajatuksiin, kun häntä kehotetaan remontoimaan ruokaa?

En ole erityisen taitava käsistäni. Remonttiin ryhtyminen ei ole lainkaan kiva juttu, yritän siirtää sitä mahdollisimman kauaksi. Ja minkälaisia muistikuvia ihmisillä on putkiremonteista?

Sana ruokaremontti on täysin tarpeeton ja saattaa karkottaa ylipainoisia ryhtymästä järkevään laihduttamiseen.

Dieetti ja ruokavalio

Lääkäriseura Duodecimin vuonna 1885 ilmestyneessä sanaluettelossa dieetti-sanan suomennos on ruoka-järjestys (1). Kolme vuotta myöhemmin (2) käytetään jo sanaa ruokavalio, joka tänä päivänä kuuluu ravitsemusopin perussanastoon.

Duodecimin Lääketieteen termit esittää edelleen sanat dieetti ja ruokavalio synonyymeiksi (3). Molempien määritelmänä on: ”yksilön käyttämät ruuat kokonaisuutena”.

Sanojen määrittely kuvastaa käytäntöä ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa. Asiantuntijat käyttävät termejä, joille on annettu tarkoin määritelty merkitys. Heidän keskinäisessä kommunikaatiossaan kaikilla ihmisillä on jokin ruokavalio (tai dieetti).

Kansan syvät rivit eivät aina termien merkityksiä tunne. Heille sana dieetti merkitsee jotain muuta. Sen on huomannut myös Kielitoimiston sanakirja (4). Sen mukaan dieetti-sana tarkoittaa tavallisesti jotain erikoisruokavaliota ja usein laihdutusruokavaliota.

Myös sana ruokavalio ymmärretään yleiskielessä eri tavoin kuin ravinnon ammattilaisten keskuudessa. Siihen sanakirja liittää merkityksen: ”usein terveys- tai muista syistä määrätavalla rajattuna, dieetti”. Yhtenä esimerkkinä annetaan Laihduttaa noudattamalla ankaraa ruokavaliota.

Dieetti – laihdutusdieetti

Laihdutusdieetti on vakiintunut tarkoittamaan tavalla tai toisella rajoitettua syömistä.

Dieetillä oleva laihduttaja joutuu joka päivä jokaisella syömiskerralla valvomaan, että tulee syötyä ohjeiden mukaan. Useimmat eivät jaksa sitä muutamaa kuukautta enempää. Vuoden kohdalla lähes kaikkien dieeteillä laihduttaneiden paino on noussut takaisin.

Tästä huolimatta laihdutusdieetit ovat hyvin yleisiä. Niiden yli kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin olen työskennellyt ylipainon parissa, joka ikinen vuosi on ilmestynyt useita dieettikirjoja laihduttajille.

Dieettien jälkeisestä painonnoususta ylipainoiset syyttävät usein itseään. Miksi sorruin taas kerran syömään liikaa? Miksi olen näin heikkotahtoinen?

Tämä on äärimmäisen surullista, sillä epäonnistumisesta ei voi syyttää ihmisiä. Vika on dieeteissä. Ihminen on rakennettu sellaiseksi, että tuskin kukaan kykenee jatkuvasti kontrolloimaan syömistään itsekurilla ja tahdonvoimalla. Ihmisen aivotoiminta ei loputtomiin tällaista jaksa, tahdonvoima väsyy kuin lihas (5).

On täysin luonnollista ja normaalia, että ote ajan mittaan herpaantuu, ja paino lähtee nousemaan takaisin.

Laihdutusdieeteistä pitäisi päästä eroon. Oma osuuteni taistelussa dieettejä vastaan on viime syksynä ilmestynyt kirja Vähennä kaloreita ilman dieettiä (6).

ENED on poikkeus

Tässä välissä on syytä todeta, että lääketiede on kelpuuttanut lihavuuden hoitovalikoimaan yhden dieetin, erittäin niukkaenergiaisen dieetin (ENED). Se tunnetaan myös lyhenteenä VLCD, joka tulee sanoista very low calorie diet.

ENED on Käypä hoito -suosituksen mukaista lihavuuden hoitoa, jota voidaan laihduttamisen alussa käyttää reilusti ylipainoisilla (painoindeksi yli 30). Dieetin alussa käytetään 6 -16 viikkoa erityistä ravintovalmistetta, jossa on hyvin vähän kaloreita, mutta tarvittavat ravintoaineet tiiviissä muodossa (7,8). Tämä jos joku on tiukka dieetti, joka vaatii tahdonvoimaa ja itsekuria.

Toisin kuin dieettikirjoissa, ENE-dieettiä ei markkinoida lopullisena ratkaisuna ylipainoon.  Se on ainoastaan keino laihtua alussa tavallista enemmän. Sitä ei voida käyttää ainoana laihdutuskeinona, koska dieetti yksinään ei johda pysyvään tulokseen. ENED:n käyttöön pitää aina liittää asiantunteva ohjaus, jonka avulla laihduttaja dieetin jälkeen tekee pysyviä muutoksia ruokailutottumuksissaan.

Ruokavalio-sanan ongelmia

Olen poistanut sanan dieetti painonhallinnan sanastostani. Vaikka omakielinen ruokavalio kuulostaa sympaattisemmalta, sekin on saanut lähtöpassit.

Hakusana ruokavalio löytää Googlessa sivukaupalla seuraavanlaisia sivustoja: ”Laihduttajan ruokavalio naiselle”, ”painonpudotusruokavalio”, ”1200 kcal ruokavalio”… Näissä sana ruokavalio tarkoittaa laihdutusdieettiä. Omakielinen ilmaisu ei tee dieetillä laihduttamista yhtään järkevämmäksi.

Toinen ruokavalio-sanan ongelma on sen epämääräisyys. Tavalliselle tallaajalle se on hahmoton yläkäsite, johon on vaikeaa tarttua. Ja pelkään sen herättävän epätoivottuja mielikuvia. ”Painonhallintaa edistävä ruokavalio” kuulostaa korvissani uhkaavan totaaliselta, kovasti isolta ja vaikealta.

Erään painonhallintaa käsittelevän luentoni päätteeksi keski-ikäinen mies kertoi laihtuneensa kymmenen kiloa pelkästään siirtymällä lautasmalliin. Kun täyttää ensin puolet lautasesta kasviksilla ja juureksilla ja sen jälkeen latoo toiseen puolikkaaseen muut aterian osat, siinä ei tarvita ruokavalio-sanaa. Tarpeeton se on myös silloin, kun vähentää päivittäisiä kaloreita siirtymällä sokerittomiin juomiin tai karttaa isoja annoksia.

Siitä on jo parikymmentä vuotta, kun lopetin ruokavalio-sanan käytön kokonaan lihavuuden hoidosta puhuessani. Kokemukseni on, että ilman sitä asiat voi ilmaista selkeämmin.

Kilot kuriin!

”Kilot kuriin hitailla hiilihydraateilla”, ”Kilot kuriin koulussa”, ”Kilot kuriin raskauden jälkeen”.

Paljon käytetty ”kilot kuriin” ei herätä mukavia ajatuksia. Mieleeni nousee vanharaamatullinen ”lihan kurittaminen” paastolla sekä kovalla itsekurilla laihduttaminen. Juuri se dieetti, jota kukaan ei jaksa kovin pitkään, jonka jälkeen kilot nousevat takaisin ja joka helposti johtaa jojoiluun.

Tokaisun kohdekin on väärä. Ei meillä ole mitään keinoja vaikuttaa suoraan liikakiloihin, ei kurittamalla eikä millään muulla tavalla. Sen sijaan voimme vaikuttaa liikakilojen aiheuttajaan, ruuasta ja juomista saatuihin ylimääräisiin kaloreihin.

Mutta ”kalorit kuriin” ei kuulosta yhtään paremmalta. Jos jollakulla jokaisen aterian tiukka kontrollointi onnistuu yli puoli vuotta, on aiheellista epäillä syömishäiriö ortoreksiaa, pakonomaista yltiöterveellistä syömistä.

Onneksi löytyy paljon lempeämpiä keinoja. Kirjassani listaan neljäkymmentä ”kuritonta” keinoa, jotka auttavat vähentämään lempeällä tavalla kaloreita (4).

Energia ja kalorit

Puhuessani ja kirjoittaessani ylipainosta, energia-sana tuntui aina hieman hankalalta, koska sillä on monia merkityksiä.

Sanalle energia Kielitoimiston sanakirja (4) antaa ensimmäiseksi merkitykset ”energia tarmo, voima, pontevuus, aktiivisuus, toimeliaisuus”. Toisena on ”fysikaalinen suure joka vastaa kykyä suorittaa työtä”. Viimeisenä on esimerkki ruoan energiasisällöstä, Tuote sisältää energiaa 1600 kJ.

Lääkärinurani aikana tapasin tuhansia ylipainoisia potilaita ja osallistuin yli sataan painonhallintaryhmään. Näissä keskusteluissa potilaat eivät yleensä käyttäneet sanaa energia vaan puhuivat ruokien kaloreista. Minä tein samoin, sillä halusin keskustella heidän kielellään.

Mutta kirjoitetuissa teksteissä, myös suurelle yleisölle suunnatuissa, käytin kiltisti oikeaoppista energia-sanaa.

Sitten tulivat energiajuomat, jotka edelleen samensivat energian käsitettä.

Energiajuomissa ainoa energia on sokeri. Silti tätä lihottavaa nestettä ylistetään yltiöpositiivisella tavalla: ”Virkistää kehoa ja mieltä…antaa siivet silloin kun tarvitset niitä” (Red Bull).

Energiajuomat olivat viimeinen pisara, joka sai minut karttaman energia-sanaa silloin, kun kirjoitan ravinnosta ja ylipainosta suurelle yleisölle. Tällä blogi-sivustolla käytän sumeilematta sanaa kalorit merkityksessä ”ruokien ja juomien energia”.

Tiedän ravitsemustutkijoiden vierastavan tällaista slangia, mutta onneksi Kielitoimiston sanakirja antaa pientä tukea. Sen mukaan sanaa kalori voidaan käyttää myös puhuttaessa energiamäärästä: Syödä turhia kaloreita. Välttää liikakaloreita.

 

Kirjallisuutta

  1. Duodecimin sanaluettelo Suomen lääkäreille. Duodecim-seuran toimittama ja kustantama. Helsingissä Suomal. Kirjall.-Seuran kirjapainossa 1885
  2. Suomalais-ruotsalainen sanaluettelo. Duodecim 1888.
  3. Lääketieteen termit. Kustannus Oy Duodecim 2016.
  4. Kielitoimiston sanakirja. 2017. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus. URN:NBN:fi:kotus-201433. Verkkojulkaisu HTML. Päivitettävä julkaisu. [viitattu 20.8.2017].
  5. Cohen DA, Farley TA. Eating as an automatic behavior. Prev Chr Dis 2008; 5: 1-7.
  6. Mustajoki P. Vähennä kaloreita ilman dieettiä. Kustannus Oy Duodecim 2016.
  7. Mustajoki P. Erittäin niukkaenergiainen ruokavalio – lihavuuden uusi hoitomuoto. Duodecim 1993;109:1333-9.
  8. Mustajoki P, Pekkarinen T. Very low energy diets in the treatment of obesity. Obesity Rev 2001;2:61-72.